måndag 19 juni 2017

Midsommarfröjd

Midsommar är lite som påsk fast ännu bättre. Inga måsten, längre ledighet och god mat på riktigt.

I år blir det som en liten kavalkad av godsaker. Sill & grill. En sak har dock blivit en tradition - efterrätten! Maken och jag tar cyklarna och far ut till våra fantastiska smultronställen i närheten. Så går vi där och plockar så länge vi orkar. Smultronen ska sedan ätas med lite socker och en skvätt ovispad grädde i en skål. Man ska dessutom mosa allt lite mot kanten. Här snackar vi hela ens barndom på sked. Jösses.

Jag tror att det dels är barndom och dels det faktum att detta äts en gång om året och aldrig mera. Man kan längta så snålvattnet rinner liksom.

I övrigt så är sillen ett måste men formen kan variera. Färskpotatisen är självklar och i år är vår egen helt klar. Den har blommat i hinken sedan någon vecka tillbaka. Risken finns att det blir färsk bakpotatis. Man vet aldrig säkert :-) Att ta fram skottkärran och försiktigt lossa plantan ur hinken är lika spännande varje år och alla vill se på när det görs. Förra året lärde vi oss att sätta ned plantan igen och fylla på med jord och vatten. Då ger plantan flera skördar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar